De Kesel Tony


Gastelstraat 20
9950 Lievegem

lokale productie en hartelijke gastvrijheid voorop

“Melk en patat, voor op de buiten en in de stad!”

Passie en toewijding

In de Gastelstraat in Waarschoot ligt het aardappel- en melkveebedrijf van Tony, Sandra en dochter Geike. De ouders van Tony hebben het bedrijf destijds opgestart. Tony is opgegroeid in een groot gezin. Toch was hij de enige van de tien kinderen die het boerenleven heeft omarmd en het bedrijf heeft overgenomen. “Het is altijd mijn roeping geweest”, vertelt Tony. “Ik studeerde aan de landbouwschool en daarna ben ik meteen gestart op de boerderij. In 1999 volgde dan een volledige overname. Ik hou van de vrijheid van het landbouwleven. Het is hard en veel werken, maar je kunt wel zelf bepalen wat je doet en waar je naartoe werkt. Tot voor kort was het ook een veilig en zeker beroep. Dat is de laatste jaren natuurlijk wel wat minder geworden, maar ik kies ervoor om positief te blijven. We hebben nog steeds voldoende passie en toewijding om er elke dag voor te gaan.”

Melkveebedrijf

Tony zet in op de combinatie aardappelteelt en melkveebedrijf. “Zo is de boerderij onder mijn vader begonnen”, licht Tony toe. “Sandra en ikzelf hebben ervoor gekozen om dit verder te zetten, maar de verhouding is wel gewijzigd. We hebben het aantal melkkoeien verdubbeld en zetten iets minder in op de aardappelteelt. Voor ons werkt dit beter. Momenteel hebben we zo’n zestig koeien die tweemaal daags gemolken worden. We telen op ons land ook zelf het voedsel voor onze dieren. Dat is wel belangrijk. We liggen namelijk dichtbij het centrum van Waarschoot en zo vermijden we grote voedseltransporten doorheen de omliggende wijk om ons te bevoorraden.”

Aardappelteelt

Rondom de boerderij ligt zo’n 9 à 10 ha land, bestemd voor de aardappelteelt. Meer dan de helft van de opbrengst gaat naar de fabriek. Een kleiner deel is bestemd voor de thuisverkoop en wordt geleverd aan een aantal lokale winkels. Naast de woning staat een aardappelautomaat. Geïnteresseerden kunnen hier zelf een zak aardappelen uithalen en afrekenen. “Vroeger was mijn moeder altijd thuis”, glimlacht Tony. “Mensen kwamen dan gewoon langs en kochten een zak aardappelen. Vandaag de dag is het niet meer rendabel om elke dag thuis te blijven en dan misschien 1 of 2 zakken te verkopen. Vandaar onze investering in een automaat. Dat werkt veel handiger. We merken sowieso wel een afname in het aantal kilo dat we verkopen. Mensen eten nu ook veel meer rijst en pasta en wisselen af. Ze kopen wel nog aardappelen, maar dan niet meer in grote hoeveelheden.”

Sociaal engagement

Tony en Sandra streven bewust naar een mooi evenwicht tussen werken en vrije tijd. “In het hoogseizoen draaien we wel eens lange dagen en zijn we soms tot 22u bezig, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn,” vertelt Tony. “Onze dochter rijdt paard en doet mee aan lokale wedstrijden. We vinden het belangrijk om hier ook op aanwezig te zijn, onder de mensen te komen en een sociaal leven uit te bouwen. Zo staan we bijvoorbeeld ook toe dat één van onze weides gebruikt wordt als zomerbar. Dat is altijd leuk en gezellig en zolang het geen hinder oplevert voor de buren wordt iedereen er blij van. Op die manier dragen we ons steentje bij aan het sociaal leven in Waarschoot en brengen we de boerderij dichter bij de mensen.”

passie voor de landbouw drijft ons voort

“We geloven in duurzaamheid, kwaliteit en het creëren van een gezond evenwicht tussen bedrijf, gezin en lokale gemeenschap.”