De Boterhoek

Pyramidestraat 13
9920 Liegevem
boterhoek@hotmail.be

“Elke stap in het landbouwproces is een harmonieuze dans tussen het land, de dieren en de mensen die het mogelijk maken.”

De Boterhoek

De Boterhoek maakt deel uit van het patrimonium van de familie De Spiegeleire. We ontmoeten er Jean-Paul, vriend en buurman. Jean-Paul beleeft al jaren zijn passie op de boerderij met een ongekende toewijding. Zijn dagen zijn doordrenkt met liefde voor de dieren en de natuur waarbij hij elke taak met zorg en enthousiasme uitvoert. Of het nu gaat om het verzorgen van dieren, het bewerken van het land of het koesteren van de gewassen, zijn betrokkenheid straalt door in elk aspect van de boerderij. Zijn inzet creëert een bloeiende omgeving waar de boerderij tot leven komt.

Maine Anjou

Met veel passie en trots vertelt hij over de diverse activiteiten binnen de boerderij, gaande van de hopteelt tot het houden van bijenkasten. De kern van het bedrijf was en is echter nog steeds de vleesveestapel. Deze bestaat uit een honderdtal roodbruine Maine Anjou-dieren. De keuze voor dit Franse ras werd in de jaren ’90 reeds gemaakt. Tot op vandaag zijn er maar een paar boerderijen in Nederland en België die met dit ras fokken. “Toch was het een heel bewuste keuze”, vertelt Jean-Paul. “We zochten een ras dat nog overwegend normaal kon kalven (dus zonder keizersnede) en tegelijkertijd kwaliteitsvol en lekker vlees kon opleveren. Verder keken we ook naar karakter en onderhoudsgemak. Zo kwamen we bij de Maine Anjou uit. Het is een rustig en braaf ras dat veel ruwvoer kan opnemen en gemakkelijk vlees bijkomt. In vergelijking met het bekende Belgisch Witblauw zit er net iets meer vet doorheen het vlees. Voor sommige fijnproevers een absolute must.” In de ruime en lichtrijke stal van de Boterhoekhoeve liggen de Maine Anjou dieren tijdens de winter gemoedelijk bijeen op een dik strobed. In de zomer staan ze dan weer buiten. De boerderij telt ruim 40 ha land, dus plaats genoeg voor weidegang voor de koeien en het telen van tal van gewassen.

Hopteelt

Zoveel plaats zelfs dat er een aantal jaar geleden een nieuwe teelt bijkwam: hop. Waar je hop vooral situeert in West-Vlaanderen blijkt nu ook de Lievegemse bodem een ideale groeiplaats te zijn. “Eigenlijk niet zo verwonderlijk”, verklaart Jean-Paul.  “We liggen in de vallei van de Lieve en hebben hier vruchtbare en relatief vochtige grond; Ideaal voor de hopteelt. De eerste oogsten waren dan ook veelbelovend. De opbrengst van de oogst gaat trouwens naar brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde, die er een streekbier van wil maken. Zo blijft alles lokaal.

Carnicabijen

Wat ook lokaal is en eerder onverwacht op het pad van de Boterhoekhoeve kwam, zijn de bijenkasten. Een imker uit de buurt hield ermee op en de zes kasten vol carnicabijen werden overgenomen door de Boterhoek. Jaarlijks produceren deze kasten zo’n 50l honing. “Voor de bijenteelt vragen we raad aan een professionele imker. Die komt ons op geregelde tijdstippen helpen en adviseren”, vertelt Jean-Paul. “Dat is trouwens altijd al het motto van het bedrijf geweest: wanneer we het zelf niet weten, dan vragen we het gewoon. Het heeft geen zin om maanden of jaren aan te modderen. Het is dan beter om er meteen een professional bij te halen. Voor de hopteelt was dat trouwens Jan Vancayzeele, een Meetjeslandse hopkweker, opgegroeid in Poperinge, het walhalla van de hopteelt.”

Natuurbehoud

“Als boer zijn we dagelijks buiten”, gaat Jean-Paul verder. “We leven in en op het ritme van de natuur en de seizoenen. We dragen er dan ook zorg voor. Het domein van de Boterhoekhoeve is uitgestrekt en omvat zelfs een aantal hectaren bos. Hier valt dus ook behoorlijk wat wild te bespeuren, waaronder reeën, fazanten en roofvogels. We zijn ook bijzonder trots op de diverse soorten uilen die hier hun thuis hebben. Zo konden we al een kerkuil, steenuil, bosuil en ransuil ringen. Eén van die uilen woont nu trouwens op de kerktoren in Eeklo, hoe mooi is dat!”.

“De verbondenheid met de natuur, de zoete oogst van mens en bij en de warmte van de gemeenschap vormen de essentie van ons bedrijf.”