Het melkveebedrijf van Frederik en Petra


Frederik en Petra Byl – Claeys
Koudekeuken 3
9950 Lievegem
frederik.byl@telenet.be

“Respect voor de natuur en onze dieren is investeren in de toekomst van de landbouw.”


Derde generatie

Frederik en Petra Byl zijn de derde generatie landbouwers op de Koudekeuken in Waarschoot. Een locatie met een bijzondere naam. Volgens Frederik is het een historische verwijzing naar de monniken van het nabijgelegen Rattenkasteel. Zij bewerkten het land in de ruime omgeving, maar hadden over de middag geen tijd om terug te keren naar de abdij en nuttigden hier hun koude maaltijd. Vandaar de naam ‘Koudekeuken’. Vandaag de dag is het nog altijd een plek waar aan landbouw wordt gedaan. Frederik en Petra runnen hier immers een groot melkveebedrijf van meer dan 200 dieren.


Carrousel

“Oorspronkelijk waren we een traditioneel gemengd bedrijf”, vertelt Frederik. “We hadden zowel varkens als koeien. Ondertussen zijn we gestopt met de varkensteelt en doen we uitsluitend verder met onze melkkoeien. Voor het melken gebruiken we een 24-stands carrousel of een draaimelkstal. Met dit systeem kunnen tientallen koeien per uur gemolken worden. Een carrousel is geen geautomatiseerde robot. We moeten nog altijd elke koe individueel aansluiten op het melkstel. Toch is dit een efficiënte en handige manier van werken. De koeien komen zelf binnen en stappen de carrousel in. Eenmaal gemolken stappen ze er ook zelf weer uit. Op die manier halen we een hoge melkproductie en dat is natuurlijk belangrijk.”


Uitgekiend voederbeleid

Naast een efficiënte manier van melken besteedt Frederik ook veel aandacht aan de manier van voederen. “Goede voeding is essentieel voor onze dieren. Niet alleen blijven ze daardoor gezond, maar ze produceren ook meer en vooral betere melk”, licht hij toe. Frederik koopt alle grondstoffen apart aan en maakt vervolgens zijn eigen mengeling. Hij voert ook vers gras bij, dat hij op zijn eigen land teelt. Door zelf hun voedermengsels te maken en regelmatige melkcontroles uit te voeren, houden Frederik en Petra de gezondheid en prestaties van hun koeien nauwlettend in de gaten. Essentieel om ook het bedrijf gezond te houden.


Pocketvergister

Op langere termijn denken Frederik en Petra na over de installatie van een ‘pocketvergister’. Een pocketvergister is een compacte installatie die organisch materiaal, zoals mest, omgezet in biogas. Dit gas wordt vervolgens gebruikt als energiebron voor het opwekken van bvb. elektriciteit en warmte. Op die manier zouden ze zelfvoorzienend kunnen zijn in hun energiebehoeften. “We zien het ook als een duurzame manier om onze mesthoeveelheden te verminderen en minder belastend te zijn voor het milieu”, vullen ze nog aan.

“Mest omzetten in stroom verlaagt onze ecologische voetafdruk en verhoogt onze energieonafhankelijkheid.”