Goethals Christiaan


Familie Goethals
Schouwbroekstraat 75
9920 Lievegem

“Boeren is vanuit traditie de uitdagingen van de moderne landbouw aangaan.”

Familietraditie

In de Schouwbroekstraat in Lovendegem ligt de boerderij van Christiaan Goethals, een plek waar al generaties lang de passie voor landbouw wordt doorgegeven. Zijn overgrootvader heeft hij nooit gekend, maar ook die boerde al op deze locatie. “Het boeren zit in ons bloed”, vertelt Christiaan. Zijn vader en grootvader hebben het pad voor hem geëffend en in 1984 nam hij, samen met zijn echtgenote Yo(lande), het landbouwbedrijf over. Binnenkort start de boerderij trouwens aan een nieuw hoofdstuk. Christiaan is met pensioen en wellicht neemt zijn zoon het bedrijf over. De volgende generatie staat klaar om eraan te beginnen.

Modernisering

Toen Christiaan en Yo in 1984 de boerderij overnamen, was het een gemengd bedrijf met melkvee, vleesvee, varkens en aardappelen. “In het begin deden we gewoon verder, zoals mijn vader en grootvader het altijd gedaan hadden”, herinnert hij zich. “Maar de tijden veranderden. De hoeve was tot dan een pachthoeve. In 1988 besluiten we in het diepe te springen en het bedrijf volledig aan te kopen. Deze beslissing gaf ons de vrijheid om zelf te bepalen welke richting we uit wilden”, zegt hij. Wat volgt is een verhaal van modernisering, mechanisatie en heel wat investeringen.
Zo bouwden ze in de jaren 90 een nieuwe mestvarkensstal en maakte ook de vervallen ouderlijke woning plaats voor een nieuw huis. Een nagelnieuwe koestal volgde al snel. “Het was nodig om te investeren in de toekomst, maar het was ook spannend om te zien hoe de boerderij groeide en veranderde”, vertelt Christiaan.

De uitdagingen van vandaag

De landbouw heeft de familie Goethals veel gebracht, maar het was niet altijd gemakkelijk. De voorbije jaren hebben de boerderij zwaar op de proef gesteld, met name door de stikstofproblematiek die leidde tot de classificatie als ‘oranje’ bedrijf. “Het was een moeilijke beslissing om te stoppen met de varkens maar de omstandigheden lieten ons weinig keuze”, zegt hij. Daarnaast raakte het gezin dit jaar ook nog 21 hectare landbouwgrond kwijt door onteigening voor het inrichtingsplan van de Vinderhoutse bossen. “Dat was een zware klap”, geeft hij toe. “Jaren hebben we gewerkt om gronden te kunnen pachten of aan te kopen en plots wordt dit terug afgenomen. Het was een heel zware dobber en het heeft mijn beslissing om met pensioen te gaan toch wel versneld.”

Een blik op de toekomst

Ondanks de beproevingen ziet de zoon van Christiaan en Yo het zitten om het bedrijf over te nemen. “Wellicht zal zijn focus meer liggen op de akkerbouw”, licht Christiaan toe. “Sowieso wordt het geen evidentie. Toekomstige boeren staan voor grote uitdagingen. Ik kan alleen maar meegeven dat jonge boeren best rustig beginnen, niet al te zot investeren en goed nadenken over hun langetermijnvisie. Als ze op die manier stelselmatig kunnen opbouwen, is boer zijn nog altijd een heel mooi beroep!”


een verhaal van modernisering, mechanisatie en heel wat investeringen

“Er is niets beter dan werken in de open lucht, je eigen bedrijf runnen 
en de vrijheid hebben om je eigen keuzes te maken.”