De Diepenbeekhoeve


Mattheeuws Pascal – Moens Evy
Diepenbeek 2
9931 Oostwinkel
diepenbeekhoeve@gmail.com

“Lokale landbouw levert eerlijke, veilige en kwalitatieve producten. Daar werken we elke dag graag voor.”

Duurzaam lokaal

Diep in het Meetjesland, in Oostwinkel, ligt de Diepenbeekhoeve van Evy en Pascal. Pascal komt uit een familie van landbouwers en Evy is er een aantal jaar geleden ook ingerold. Samen zorgen ze voor meer dan 100 melkkoeien en ruim 200 zeugen. Daarnaast doen ze ook nog aan akkerbouw. Alle ingrediënten dus voor een druk bestaan tussen de dieren en op het land. “We hebben de taken een beetje verdeeld”, vertelt Evy. “Pascal is vooral bezig met de koeien en ik bekommer mij om de varkens. Dat gaat trouwens verder dan enkel zorgen voor de dieren. Het betekent ook dat we veel bezig zijn met het napluizen van regels, richtlijnen en de steeds veranderende wetgeving waar een boer zich moet aan houden. De administratie is bij momenten enorm. Het zorgt er echter wel voor dat mensen op twee oren mogen slapen. De producten die hier in België te koop zijn, zoals vlees en melk, zijn van excellente kwaliteit. Alles wordt immers zeer streng gecontroleerd. Dat onderscheidt ons toch wel van het buitenland, waar de regels vaak veel lakser zijn. Hopelijk beseffen de consumenten dat en blijven ze bereid om iets meer te betalen. Ze krijgen er een lokaal, veilig en bijzonder kwalitatief product voor in de plaats.”

Uitstoot verminderen

Om aan alle geldende normen te voldoen, maar ook uit overtuiging, investeerden Evy en Pascal de voorbije jaren in een aantal innovatieve technieken om hun duurzaamheid te verhogen. Zo werd de varkensstal uitgerust met een luchtwasser om de ammoniak uit de lucht te halen. Op het dak kwamen zonnepanelen en ze gebruiken warmtewisselaars, frequentiegestuurde pompen enz. “Duurzaamheid gaat trouwens verder dan wat hoogtechnologische snufjes”, licht Evy toe. “Het zit bijvoorbeeld ook in de juiste keuze van voeders voor onze dieren. Afhankelijk van wat ze eten, produceren ze ook andere mest. Door hier bewust op in te spelen kunnen we hun methaanuitstoot drastisch verminderen.” Evy en Pascal leggen binnenkort ook een biobed aan tussen hun twee stalgebouwen. Bij een biobed wordt lucht gestuurd door een bed van biologisch materiaal. De aanwezige bacteriën in dit biobed zorgen voor een vermindering van geur, ammoniak en fijn stof en dragen zo bij aan de verbetering van het milieu. “We hebben er de ruimte voor en het lijkt ons een fijne techniek”, besluit Evy.

Beleef de boerderij

Evy en Pascal werken trouwens ook mee aan het ‘Beleef de boerderij’ project van de provincie Oost-Vlaanderen. Evy geeft gedurende zes halve dagen boerderijonderwijs aan een school uit de buurt. “De kinderen komen met de fiets of te voet hiernaartoe en leren over het leven op de boerderij. Tegelijkertijd krijgen ze ook schoolse leerstof aangereikt op een praktische manier. Het is telkens heel fijn, maar ook intensief”, glimlacht Evy. Ook voor één dag kunnen scholen trouwens de boerderij bezoeken, al dan niet rond een welbepaald thema, zoals bijvoorbeeld ‘Boer, maat van het klimaat’.

“Voedsel is het goud van de toekomst. Lokale productie is essentieel. We zijn dan ook fier dat we hieraan kunnen meewerken en bijdragen.”