Fruit-Land


Korteboeken 78
9930 Zomergem
info@fruit-land.be

“Onze producten, van producent naar consument… mmm lekker lokaal.”

Een verhaal van groei en toewijding

Aan de rand van Zomergem, centraal gelegen in Lievegem, ligt Hoevewinkel Fruit-Land. Omringd door uitgestrekte velden en boomgaarden ligt het fruitteeltbedrijf van Tom en Sylvie Van Hecke. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren zestig van de vorige eeuw, toen Tom’s grootvader Maurice Van Hecke begon met de teelt van appels en peren. Vader Daniël zette vervolgens het bedrijf voort en uiteindelijk namen Tom en Sylvie de fakkel met veel plezier over.

Natuurlijke bestrijding

Tom groeide dus op in een gezin dat diep geworteld was in de landbouw en fruitteelt. “In de loop der jaren zag ik wel veel veranderen”, vertelt Tom. “Niet alleen kwamen er nieuwe rassen op de markt, ook de teeltmethodes maakten een enorme evolutie door. Van hoogstam naar laagstam bijvoorbeeld. Waar vroeger het gebruik van pesticiden ook normaal was, is dat nu zeker niet meer het geval. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is vandaag de dag zeer streng gereguleerd en wordt ook intensief gecontroleerd. Waar mogelijk gebruiken we nu zoveel mogelijk natuurlijke bestrijdingsmiddelen, denk hierbij aan vogels en insecten, zoals lieveheersbeestjes, roofmijten en oorwormen.”

Lokaal en vers

In hoevewinkel ‘Fruit-land’ verkopen Tom en Sylvie in de eerste plaats hun eigen geteelde appels, peren en vruchtensappen. Het begrip ‘korte keten’, van het land naar de consument is hier zeker op zijn plaats. Naast hun eigen fruit verkopen ze ook producten van collega-producenten uit de streek, zoals groenten, aardappelen, zuivel, honing, kersen, aardbeien, enz. In hun ‘aardbeienautomaat’ kun je trouwens van begin april tot eind oktober terecht voor lekkere aardbeien.

Milieuvriendelijke teelt

Bij Fruit-Land staat een milieuvriendelijke teelt dus centraal. Dat vereist een goede kennis van de natuur en een doordachte inzet van de juiste methodes om vijanden van het fruit te weren. Tom en Sylvie gebruiken bijvoorbeeld roofmijten om andere schadelijke mijten, zoals de spint- en roestmijt, te verjagen en de appelteelt te vrijwaren. Peren zijn dan weer heel vatbaar voor de ‘perebladvlo’, het favoriete hapje van de roofwantsen. Roofwantsen leven graag in hagen van els, vlier, hazelaar en haagbeuk. “We hebben deze hagen dan ook aangeplant rondom onze percelen en zo de ideale woonomgeving voor de roofwantsen gecreëerd”, vertelt Tom. “Het laatste decennium ontdekten we ook dat oorwormen een cruciale rol spelen in de beheersing van schadelijke insecten in de fruitteelt”, vult hij nog aan.

Door de natuur slim te gebruiken, kunnen Tom en Sylvie ondertussen op een milieuvriendelijke manier fruit telen en daar draait het om. “Het is trouwens niet de bedoeling om alle schadelijke insecten te weren uit de boomgaard”, vertelt Tom. “Dat is ook nagenoeg onmogelijk. Het is echter wel belangrijk om een evenwicht te zoeken én te vinden tussen nuttige en schadelijke dieren. Enkel zo kunnen we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zeer sterk terugdringen.”

Nog zo’n slim ideetje is feromoonverwarring. Jaarlijks hangen ze het parfum van vrouwelijke motjes uit in de boomgaard. De mannetjes komen eropaf, maar blijven verward achter, want ze vinden hun vrouwtjes niet. Daardoor wordt de voortplanting verstoord. Resultaat: geen wormpjes in de vruchten!

natuurlijke bestrijdingsmiddelen

“De natuur slim gebruiken voor een milieuvriendelijk fruitteelt.”