Hoeve Fréline


Koudekeuken 8
9950 Waarschoot
info@hoevefreline.be
www.hoevefreline.be

zo dicht mogelijk bij de natuur blijven

“Ervaar de volle smaken van de natuur in ons ambachtelijk hoeve-ijs.”

Ambelachtijk hoeve-ijs

Frederik en Eline Bruggeman zijn de drijvende krachten achter Hoeve Freline. Het jonge koppel runt een gemengd landbouwbedrijf waar melkkoeien en varkens hun thuis hebben. Frederik organiseert samen met zijn ouders het landbouwbedrijf. Eline legt zich toe op het produceren van ambachtelijk hoeve-ijs onder de merknaam Hoeve Freline. Om diverse smaken en fruitsappen te kunnen aanbieden, plantte het koppel vijf jaar geleden heel wat fruit op en rond de hoeve. Zo staan er blauwe bessen, braambessen en rode en witte jeneverbessen. De frambozen komen dan weer van het ouderlijk huis van Eline, de melk natuurlijk van de eigen melkkoeien. Zo willen Frederik en Eline de productie zoveel mogelijk zelf in de hand houden en zo dicht mogelijk bij de natuur blijven. Aan hun woning houden ze een klein winkeltje open; de ideale plaats om even te stoppen, een ijshoorntje te smullen, de dorst te lessen met wat fruitsap en een potje confituur mee te nemen naar huis. In de winter staat er een automaat en ook bestellingen op aanvraag zijn mogelijk.”

Productief kruidenrijk grasland

Ondertussen grazen de koeien in de zomer in de diverse weides. Frederik tekende in op een project van het Departement Landbouw en Visserij om productief kruidenrijk grasland in te zaaien. Een aantal zomerweides staat dan ook vol met verschillende soorten grassen, kruiden en zogenaamde vlinderbloemigen, zoals klaver en luzerne. “De koeien lijken het bijzonder smakelijk te vinden”, vertelt Frederik. “Hun melkproductie blijft op peil en in de zomer zijn die weides droogteresistenter. De planten wortelen dieper in de grond en groeien nog op het moment dat het gras niet meer groeit. Voorlopig ben ik zeer tevreden van de resultaten.” Daarnaast teelt Frederik alle ruwvoeders zelf, zodat hij zijn koeien volledig zelf kan voederen. “Korter kan de keten niet zijn”, lacht hij.

Kinderen zien glunderen met een ijsje, daar doen we het voor.

“We gaan respectvol om met de natuur en onze dieren. De melk van onze koeien en de vruchten van eigen kweek geven ons ambachtelijk hoeve-ijs een unieke volle smaak.”