’t Hof van Rapenburg


Rapenburg 9

9930 Lievegem

“Het boerenleven is hard maar zeer waardevol. We leven in en samen met de natuur.”

Rapenburghoeve

In het midden van het landschap, op het einde van een lange dreef met zomereiken, ligt de prachtige omwalde vierkantshoeve, ’t Hof van Rapenburg. Het huidige ‘Hof van Rapenburg’ heette vroeger het ‘Goed van Rapenburg’ en dateert uit de 13de eeuw. Waar het in de 17de eeuw nog een ‘casteel’ was en gebruikt werd als buitenverblijf voor rijke heren, is het nu de woonplaats van Nic, Heidi en hun drie kinderen. Ondertussen zijn zij de vierde generatie landbouwers op deze locatie. Het Hof van Rapenburg is een bloeiend landbouwbedrijf met voornamelijk melk-, vlees-, en pluimvee. Maar ook bijenkasten en insectenhotels hebben hun plaatsje binnen de muren.

Mechelse Koekoek

Naast de normale vleeskippen, lopen er sinds kort ook Mechelse koekoeksvogels rond op de boerderij. “We proberen steeds zoveel mogelijk te diversifiëren”, vertelt Heidi. “We hebben melkvee, een gesloten vleesveetak met uitstekende witblauwe zoogkoeien, reguliere vleeskippen en nu dus ook de Mechelse Koekoek, een groot Belgisch kippenras. Op termijn willen we immers ook een hoevewinkel openen en dan is variatie zeer welkom.”

Een nieuw ras vraagt ook een nieuwe aanpak. “In tegenstelling tot een gewone vleeskip loopt de Mechelse Koekoek buiten en leeft hij langer. Momenteel zitten ze in de weide vooraan de hoeve, afgesloten met een mooie rustieke omheining. In het voorjaar van 2024 komt daar een nieuwe fruitboomgaard”, gaat Heidi verder. “Kippen kijken vaak omhoog om zich te hoeden voor roofvogels. Door bomen te voorzien, zitten ze meer beschermd en dus ook meer op hun gemak. Voor het aanplanten van deze boomgaard kiezen we bewust voor oude fruitboomrassen, eigen aan het Meetjesland. We kiezen ook voor hard fruit, want de Mechelse Koekoek kan zacht fruit maar moeilijk verteren. Het is dus wel een beetje een zoektocht, maar zeker de moeite waard.”

Beleef de boerderij en Melk4kids

Met veel enthousiasme vertelt Heidi over het leven op de boerderij. Kennis die ze graag deelt met bezoekers. Zo ontvangt ze geregeld schoolkinderen via ‘Beleef de boerderij’, een initiatief van de dienst Landbouw en Platteland van de Provincie Oost-Vlaanderen of via Melk4kids, een initiatief van het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. Tijdens deze educatieve bezoeken leren de kinderen hoe ze de theorie moeten omzetten naar de praktijk (bvb. het hefboomprincipe of schaalberekening), maar krijgen ze ook inzicht in het boerderijleven en gaan ze op ontdekkingstocht doorheen het bedrijf.

“Tijdens die bezoekjes besteed ik ook altijd veel aandacht aan de natuur rondom onze hoeve”, vertelt Heidi enthousiast. “We hebben een grote poel en heel veel bloemenweides. Ik wijs hen op bijen, vogels en insecten. Ik leer hen het verschil tussen een kool- en pimpelmees en we gaan op bezoek bij onze koeien: Chocolat, Milka, Nougat en Côte d’or; dat vinden ze altijd wel heel grappig.”

Jongvee in de parochiezaal

In alles wat Heidi en Nic doen staat duurzaamheid voorop. Dat geldt niet enkel voor de pure bedrijfsvoering, maar wordt ook doorgetrokken naar hun bouwprojecten. “Waar we kunnen, proberen we zoveel mogelijk te recycleren”, licht Heidi toe. “Een aantal jaar geleden werd het parochiezaaltje op school afgebroken. Op zo’n moment trekken we onze stoute schoenen aan en vragen we of we kunnen meehelpen met de afbraak en bepaalde materialen recupereren. Zo staat ons jongvee nu in een stal onder het vroegere dak van de parochiezaal!”


Alleen ga je sneller, maar samen gaan we verder

“Wij, boeren, produceren voedsel en voorzien zo in de allereerste levensbehoefte van de mens. Het is belangrijk dat mensen dat snappen. Daarom laten we zien wat we doen en waarom we het doen.”