Tante Melk

Oostmoer 198

9950 Lievegem
info@tantemelk.be

“Familiale verbondenheid en gezonde veeteelt vormen de kern van ons verhaal.”

Hof Van Cleef

In Waarschoot vinden we de boerderij van Davy en Melanie Van de Walle – Van Hoorebeke terug. Beiden zijn afkomstig uit een landbouwersgezin en hebben ook de vaste ambitie om deze traditie verder te zetten. Ondertussen boert al de vijfde generatie landbouwers op deze locatie. Waar het bedrijf ooit gestart is met koeien, varkens en kippen, lopen nu enkel nog vlees- en melkkoeien rond. Daarbij ligt het accent in de eerste plaats op het melkvee en slechts beperkt op het vleesvee.

Koeien op de weide

“We hebben deze omslag naar melkvee heel bewust gemaakt”, vertelt Davy. “We zijn daarbij ook op zoek gegaan naar manieren om het vele werk handig te maken en te houden. Zo hebben we ondertussen twee melkrobots, waardoor al een groot stuk van het werk geautomatiseerd verloopt. Vanaf de lente tot de herfst gaan de koeien ’s morgens vroeg naar buiten. Ze passeren eerst de melkrobot, worden daar gemolken en kunnen dan zelf de weide inlopen. Kort na de middag komen ze terug binnen. Als het in de zomer heel erg warm wordt, zijn ze sowieso liever binnen dan buiten. Een koe kan niet tegen extreme temperaturen. We kiezen er bewust voor om onze koeien elke dag weidegang te geven. Niet alleen in het kader van dierenwelzijn, maar het is ook gewoon mooi om je dieren in hun natuurlijke omgeving te zien. Alhoewel we soms wel eens vloeken als er één koe niet naar binnen wil komen en je ze aan het andere eind van de weide moet gaan halen”, lacht Davy.

Zelfvoorzienend en gezond

Het voedsel voor de koeien komt van de bijna 60 ha landbouwgrond die de familie zelf bewerkt. “Ik vind het belangrijk dat we zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn”, zegt Davy. “We telen voornamelijk maïs en grasklaver en experimenteren ook met kruidenrijk grasland, denk maar aan luzerne, weegbree en chicorei. Die kruiden zorgen voor extra mineralen in het voedsel van de koeien, wat hun gezondheid ten goede komt.”
De gezondheid van hun dieren gaat hen dan ook nauw aan het hart. “Zo kiezen we bewust voor eigenschappen binnen het Holstein-melkras, die een iets robuustere koe geven. Deze koeien zijn gezond en geven langer melk. Op die manier kunnen de dieren ook langer op de boerderij blijven. We geven ook zo beperkt mogelijk antibiotica én geven verse melk aan onze kalfjes. Deze keuzes werken voor ons en daar blijven we dan ook bij”, besluiten ze.

Tante Melk

Dat goede en kwaliteitsvolle melk belangrijk is op het Hof Van Cleef, hoeft niet te verwonderen. Melanie en zus Delphine zijn recent gestart met ‘Tante Melk’, een hoevewinkel op de boerderij zelf waar ze voornamelijk zachte zuivel aanbieden. Denk hierbij aan yoghurt, platte kaas, boter, pudding, rijstpap enz. “We doen dit in samenwerking met Mmm…eetjesland”, vertelt Melanie. “Dit platform verenigt lokale boeren die op ambachtelijke wijze verse producten maken en aanbieden. Zo zullen wij ook producten van andere landbouwers aanbieden in de winkel. Het is de bedoeling dat we samenwerken en zo het belang van de korte keten onderstrepen.”


“Boeren doe je niet alleen. Samen met de familie werken we op het land, in de boerderij en de hoevewinkel. Die verbondenheid loopt als een rode draad 
door ons verhaal.”